Jak suszyć pomarańcze na ozdoby świąteczne

Zastanawiasz się jak wysuszyć plastry pomarańczy na choinkę? Pragniesz udekorować pokój, choinkę czy świąteczny stroik w naturalny i klimatyczny sposób? Jednym z najlepszych sposobów aby to osiągnąć są suszone pomarańcze.

Bez problemu przygotujesz je samodzielnie, co więcej jest to sposób tani i bardzo efektowny i efektywny. Suszoną pomarańcza nie tylko pięknie wygląda, ale również cudownie pachnie, roztaczając w domu świąteczny aromat.

Poniżej krótka instrukcja jak ususzyć pomarańczę na choinkę, zarówno w całości jak i w plastrach.

Jak suszyć pomarańcze do dekoracji w piekarniku?

Jak suszyć pomarańcze w piekarniki i w jakim celu to robić?

Okres świąteczny to czas z wielu powodów magiczny. Cała rodzina zbiera się w domu, mamy dla siebie więcej czasu, a panująca atmosfera sprzyja kreowaniu cudownych chwil. Pyszne jedzenie, zgromadzona rodzina, zapachy, smaki, muzyka i piękne ozdoby świąteczne potrafią wprawić w niesamowity nastrój.

Nawet najbardziej oporni w tym czasie stają się nieco milsi, weselsi i otwarci. Aby jeszcze bardziej podkreślić panującą atmosferę warto udekorować dom i to pod każdym kątem. Odbieramy rzeczywistość różnymi zmysłami a jednym z ważniejszych jest węch i wzrok.

Dlatego warto dowiedzieć się jak suszyć pomarańcze do dekoracji. Taka ozdoba zarówno doskonale wygląda jak i pięknie pachnie.

Dziś pokażemy ci jak suszyć pomarańcze na święta Bożego Narodzenia. Już samo suszenie wprawi cię w świąteczny nastrój, dom wypełni się bajecznym zapachem pomarańczy a wykonane ozdoby będą w pełni naturalne i przepiękne.

Jak suszyć pomarańcze do dekoracji w piekarniku?

Jak suszyć pomarańcze do dekoracji?

Skoro już wiesz jak ususzyć pomarańczę na choinkę to pierwszym krokiem będzie udanie się do sklepu. Warto wykorzystać promocje na owoce z defektami, co ważne pomarańcza powinna być jędrna i twarda, jednak drobne wady na skórce nie będą żadną przeszkodą.

Następnie wystarczy pokroić owoc na plastry o grubości 1-2 cm I suszyć w piekarniku przez około 3 godziny w temperaturze 120°C.

Ważne jest, aby plastry umieścić na metalowej kratce na nóżkach tak aby powietrze mogło swobodnie krążyć. I przewracać co około pół godziny. Dzięki temu pomarańcze się nie spalą ani nie przywrą.

Jak ususzyć pomarańczę na choinkę i gdzie ja wykorzystać?

Tak naprawdę suszoną pomarańcze można wykorzystać na tysiąc sposobów, a wszystko zależy od naszej kreatywności. Jednym ze sposobów jest położenie suszonych kawałków pomarańczy w miejscu gdzie panuje wyższa temperatura. Przy kominku czy w kuchni, dzięki temu pomarańcza będzie jeszcze intensywniej pachnieć.

Łatwo je nawlec na ładne wstążki, można też ułożyć w koszyku lub razem z szyszkami, cynamonem, orzechami włoskimi, gałązkami choinki wykorzystać do skomponowania świątecznego stroika.

Niezwykle efektowne jest suszenie całych pomarańczy. Proces suszenia trwa znacznie dłużej, jednak efekt jest naprawdę piękny. Można wykorzystać je razem z lampkami, dzięki czemu pomarańcze będą cudownie błyszczeć.

Suszoną pomarańczę można również z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do herbaty, pierniczków czy ciast.

Jak suszyć pomarańcze na ozdoby świąteczne – instrukcja krok po kroku

Jak suszyć pomarańcze do dekoracji w piekarniku?

Plastry
Poniżej prosta instrukcja z której dowiesz się jak ususzyć pomarańczę na choinkę, zarówno w całości jak i w plastrach.
Tego będziesz potrzebować:

  • Pomarańcze, nie obite, twarde i jędrne
  • Ściereczka
  • Kratka do chłodzenia/lukrowania ciast
  • Blacha do pieczenia

Instrukcje

  • Pokrój pomarańcze w plastry o grubości 1-2 cm
  • Osusz czystą ściereczką, usunięcie nadmiaru wody przyspieszy suszenie
  • Umieść je na metalowej kratce, a kratkę na blaszce do pieczenie. Dzięki temu plastry nie będą przywierać i się nie przypalą.
  • Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C na około 3 godziny.
  • Co pół godziny odwracaj plastry na drugą stronę. Kontroluj stopień wysuszenia, czas potrzebny do uzyskania najlepsze efekty zależy od zawartości wody, ale przede wszystkim grubości plasterków.
  • Kiedy pomarańcze są suche w dotyku zadanie wykonane! Nadal będą nieco lepkie, więc jeśli chcesz aby wytrzymały najdłużej możesz je jeszcze dosuszyć.

Jak ususzyć całą pomarańczę?

Podstawową różnicą jest potrzebny czas. Całe pomarańcze suszy się co najmniej 12 godzin, a te większe nawet całą dobę.

Potrzebny sprzęt jest taki sam jak w przypadku suszenia plastrów pomarańczy. Owoce wystarczy umyć, osuszyć i naciąć skórkę w dowolny sposób.

Tak przygotowane owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszymy. Przy okazji można przygotować bezę albo wysuszyć inne owoce np. jabłka.